2017. február 12., vasárnap

Procion brigád VIII. felvonás - univerzum

Textilestős sorozatunk utolsó elemének bemutatásához érkeztem.
Ahogy már az előző bejegyzésben sugalltam, akárcsak a Hold, csillagászunk részére készült ez a motívum is. Áron az Univerzum címet adta a darabnak, szerinte semmi köze a mintának a kakaós csigához :)
Nézzük csak:

A világegyetem (latinosan univerzum) csillagászati fogalom, minden létező összességét jelenti, melyben becslések szerint 100-800 milliárd galaxis található, gyönyörű.


Péter apostol azt írja, hogy „…az egek régtől fogva voltak, és a föld, mely vízből és víz által állott elő az Isten szavára” (2Pt 3,5). A Biblia összefüggései alapján Isten előbb a mennyei világot, a mennyei lényeket és a kozmoszt teremtette, és ezután a naprendszerünket a Földdel együtt.
S az ember kapta a kreativitást, s ezzel élve festett bele mindent pár textildarabba. :)

Az Univerzum egy ókori elképzelés szerint


Az alábbi fametszet C. Flammarion ábrázolása. Azért illesztettem ide, mert színei, mélysége akár egy textilkép anyaga, metszése, grafikája a tűzés. 

Felpörgetve a saját változat:


Ám ne csak lássunk, halljunk is, íme John Legend Under the stars c. dala, mely dalnak elején az Univerzum négy csillagának szónikus frekvenciái is hallhatóak. Különleges technikával a kaposvári csillagász, Dr. Kolláth Zoltán rögzítette és tette hallhatóvá a rendkívüli hangokat.


Így esett a procion brigád története a meseerdőben. Itt a vége, fuss el véle, gyere velem Bátaszékre! ;)
Szép napokat!

Görgei-Reiner Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...