2016. június 3., péntek

Türr István

   Következzék egy tavaly májusi történet, amikor is városunkba 'mediterrán randevúra' érkezett Maria Assunta Accili, Olaszország magyarországi nagykövet asszonya és a Budapesti Olasz Kultúrintézet vezetője.
Bár nem volt alkalmam találkozni a hölggyel, mégis ott vált személyessé a látogatása, hogy a részére ajándékozott 'bajaikumok' közt szerepelt a számára készített munkám.
Tudomás szerint Maria Assunta Accili 'rajongója' Türr István munkásságának, így a készített textilképet (mini-quilt) Türr-témában, városunk egyik nagyja előtt tisztelegve varrtam.
Mintha egy sajátos, régi film szűrőjén át néznénk élete történetét, biztos alapkövekre helyezett munkásságát. A múltból a jelenbe átsejlő emlékbuborékok nem csak az alkotáson, hanem a valóságban is maradandó tanúi tevékenységének csakúgy, mint az építőkövek.
Az 1868-ban Marastoni József által készített fotó köré formált vintage-jellegű megjelenítésben találkozik a múlt és a jelen, a hagyományos és a modern, mint üzenet.        (GRR)

Mikor nagy örömmel megtekintettem az átadás pillanatait, valami kissé beárnyékolta az eufóriámat. Sokat gondolkodtam azóta, hogy milyen megoldás összegyűrni Türr arcát egy üveglappal, belepréselni egy szendvicselt, szegett, tűzött, tehát plasztikus, 3D-s alkotást egy képkeretbe? 
Erről biztosan mindenkinek van magánvéleménye........
Minden esetre a kis textilkép egy nagyobb volumenű munkának a kezdete. :)

Maria Assunta Accili

Görgei-Reiner Rita

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...