2015. november 21., szombat

Emlékmű foltokból

   Már cca. egy hónapja hírül adta a helyi média, majd november 17-n újabb cikk jelent meg a textilképről városunk honlapján és többen is kérdeztétek, mi ez?
Nos, a Sugovica Foltkör 2015-ös évi közös munkája.

  Története röviden, hogy közös munkákról egyeztettem az év elején Hunka Ibolya, a pécsi Hunyor Vasutas Foltvarró Kör vezetőjével. Megtisztelő kultúr-testvérvárosi felkérést kaptunk tőle, miszerint varrjunk párban valami 'nagyot' a XV. Országos és Nemzetközi Patchwork Kiállításra. Az éves közös munkát illetően az egyeztetés időben egybe esett a Sugovicák döntésével. A választás - Nagyné Rózsahegyi Csilla ötlete alapján - a város nevezetességére, a Duna torkolatánál őrködő Türr István Emlékmű megvarrására esett.
A jeles eseményre felkészülésünket támogatta a bajai foltvarrók eredményességét elismerő városvezetés. Tette ezt arra való tekintettel is, hogy városunk Önkormányzatának logója a Türr-emlékmű sziluettje. Ez a közös projekt - reményeink szerint - a jövőben is gyümölcsöző kulturális kapcsolatunk újabb piros pontja.

   Az alkalmazott technika a pixel-applikáció és szabadkezes gépi tűzés volt. Pixel-applikációval 3 évvel ezelőtti bejegyzésben találkozhattatok először a Pavarotti-portré készítésénél.
   A műalkotás tehát augusztusban Pécsett, a Zsolnay negyedben debütált. Baján - helyét előkészítve - november 17-n ünnepélyes keretek közt fogadták a Hivatal Türr-termében, a rekordzászlóval szemben került elhelyezésre. 
   Mint minden közös munkában, ezen alkotásban is megjelenik az a sokszínűség, mely a színek játszadozásán túl, az alkotóinak sajátos megoldását is tükrözi. Ehhez kapcsolom, hogy a közös munka készítésének folyamatában az 'összeérett' csoporttagok idejüknek és tálentumaiknak megfelelően vállalták és teljesítették a rájuk eső feladatot.
Személy szerint csak a projekt indításában és a tűzésének egy részében vettem részt, tettem ezt annál nagyobb örömmel. :)
   A projektindításhoz kapcsolódó foltmunkáról majd egy következő bejegyzés szól, most azonban íme az alkotás mérete, aránya és nagysága.
Fotó: Bajai Televízió
Szerintem jól sikerült. :)
Görgei-Reiner Rita

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...