2012. január 28., szombat

Az én cérnatartóm - TUTORIAL

Nem varrós, ám szorosan ahhoz kapcsolódik, a technika ördöge miatt mobillal fotózott és nagyon hasznos!
Már-már vesszőparipám a dolgaim rendszerezettsége és rég érett a cérnáim praktikusabb módon való elhelyezése, mennyiségük kinőtt a cipős dobozokból, tehát egy nagy befogadóképességű és terhét rögtön láttató tartóra volt szükségem. A falon gondoltam elhelyezni, felszabadult egy polcom!!!
Vásárolhattam volna, viszont akadt a sufniban egy - a célra alkalmas - bútorlapdarab, széleinek élfóliázása után előrajzoltuk a fúrások helyét. A tárolt cérnák átmérője határozta meg a jelöléseket, a mobillal készített fotón is látszanak az egymástól 4,5cm-re eső  előpontozások.
A kivitelezésben helyzeti előnyöm, hogy asztalos édesapám műhelyében, az ő segítségével és célgépekkel végeztem az összeállítást. Az előre bejelölt pöttyöket ugyanis oszlopos fúróval fúrtam ki és lám, ott van a kis segítségem!
Az oszlopos fúró jelentősége, hogy merőlegesen fúr az asztalára helyezett lapba, így (ha ügyes voltam) egy irányba mutatnak majd a feldarabolt tiplik. Szaki elmondása szerint: hobbifúróval, otthoni körülmények között, odafigyelve a fúró és bútorlap által bezárt derékszög betartására, könnyedén elvégezhető a művelet!
Az oszlopos másik előnye, hogy meghatározható a fúrt lyuk mélysége, ennek esztétikai okokból van jelentősége.
Barkácsboltban, vagy asztalosok boltjában méterben vásárolt 6mm átmérőjű tiplit 8cm hosszú darabokra vágtuk, Asztalosom mindkét végét megcsiszolta, eltávolítva a sorját. Mi ennél a pontnál ugyan gyorsítottunk, a művelethez otthoni kellék egy csiszolópapír.
Amíg Dida csiszolt, én fúrás után a már előkészített tipliket ütöttem a helyükre, enyvbe mártva az egyik véget, a furatba illesztettem és határozottan bekalapáltam őket. Látható a felső képen a bútorlap foltja? Ott valaha egy ajtónyitó gomb volt, tökéletes újrahasznosítás!
Elképelésem szerint a cérnák a plafonra kukucskálnak majd, ezért további bútorlapdarabot vágtunk és rögzítettünk a lap hátuljára. Rögzítése a tüskebökik felől történt, előfúrás után, egy szintén határozott csavarbehajtással.
A tábla hátlapjának felső szélére újabb előfúrás után szereltük fel az akasztókat, ennek végleges bacsavarozását hagytam meg látványnak egy következő TV-s felvételre - és itt ugrok kicsit az időben, - illetve pár darab tiplit illesztettem a helyére a stúdióban.
A nem mindennapi és tőlem nem is megszokott téma megtörte kissé az eddig bemutatott ötletek sorát, örültem, hogy másként is debütálhatok, megismerhető az ember. 
Elvileg a felvételek közben nem halljuk a süketszobában keverő kollégák kommentjeit, ám most hangos nyerítésben törtek ki, mikor meglátták a barkácsolást, fiatalság, bolondság....... Persze nekünk sem kell a szomszédba menni egy kis bohóckodásért, műsorvezető Ildikóval gyorsan azonosultunk a munka komolyságával!
Összegezve a látottakat:
  • 50×50cm-s bútorlap 1300-1500ft
  • 6 szál méter hosszúságú, 6mm-s tipli 480ft
  • 2-2 db csavar a távtartó és a falra rögzítéshez és 
  • 2db kapocs további 200ft
Szerény számolásom szerint cca 90-100db cérna elhelyezésére relatív ez nem nagy anyagi áldozat és tovább csökkenthető a költség egyéb maradékok felhasználásával.
Amely itt megfizethetetlen, az a családi program és az együtt töltött idő varázsa.....csak akad otthon egy bevonható és tettre kész társ.....
Jó munkát!

24 megjegyzés:

  1. Szuper ötlet, profi megvalósítás, köszi!

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus!!!!! A leírás végére azt gondolom, hogy én is el tudom készíteni! Ügyesek vagytok!!A legutolsó kép a kedvencem :-))
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Ági!
      A legutolsó kép talán 'hangosképként' hatásosabb lehetne, végre egy kis lazaság!
      Én már a következőn dolgozom, látszik, hogy kicsi lett?!?!

      Törlés
  3. Nagyon jóóó! Köszi, hogy megmutattad, remélem az én ügyes kezű Imrusom elkészíti ezek alapján. Kb. milyen súlyú, mert nekem gipszkarton falú a varrósom?

    VálaszTörlés
  4. Üdv Beszand!
    A beszerezhető bútorlap, vagy forgácslap, vagy OSBlap könnyebb, mint az itt bemutatott és eredetileg lengyel gyártmányú szekrényajtódarab, felpakolva nem ér el 5kg-t. A két csavar és a gipszkarton fal is elbírja a súlyt, ráadásul 3 ponton támaszkodik a tartó a falnak, szóval tehermentesebbek a csavarnyakak.
    Nektek is jó munkát, várom a végeredményt!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon klassz lett. Ha egyszer végre lesz egy varrós szobám ez is okvetlenül elkészül bele :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én egy varrósarokkal vagyok kibékülve és nem is értem, hogy miért nem előbb készült el a tartó, nagyon kellett már.................

      Törlés
  6. Nagyon jó ötletnek tartom, már beindult a fantáziám.

    VálaszTörlés
  7. Gratulálok mindkettőtöknek - a kis segítőnek is -, nagyon ügyesek és kreatívak vagytok:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Lonci, azért Áron nagy segítségével sikerült ráütnöm a saját ujjamra! :)
      Az apukán reményei szerint legalább a fiam legyen asztalos.............

      Törlés
  8. Fantasztikus, hogy milyen sokoldalú vagy és gratulálok, hogy ebben a szakmában is ilyen klassz dolgot alkottál.

    VálaszTörlés
  9. Ú tök szuper. Megkeresem az uramat, mert nekem is kell egy ilyen. Nagyon ügyi vagy, új hobbid lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barkácsoljatok, jó munkát!
      Én inkább műkedvelő vagyok és közel áll hozzám ez a pasis szakma, nem véletlen....fiúnak készültem.
      Néha azért hagyom, hogy itthon kivegyék a kezemből a kalapácsot!

      Törlés
  10. Nekem is régóta tetszik ez a fajta tárolás, de egy problémám van vele. Nálunk 1-2 nap alatt beporosodik minden és nehezen tudnám tisztán tartani.Most teafiltertartó dobozokban tartom őket, de ami nem fért el ott azt kosarakban tárolom. Hát, nem győzöm fújkálni róluk a port!Irigyellek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúúú, akkor tényleg nem ez a legpraktikusabb tárolási mód. Ha arra gondolok, hogy már beteg vagyok amiatt, hogy egy hete nem tudtam bekapcsolni a varrógépem, akkor így nálam nem fog beporolódni!

      Törlés
  11. Ez mennyire fantasztikusan nagyon jó! Ötletes és nagyon kreatív! Az újrahasznosítás meg külön szuper! :)
    Puszi Nektek drága Ritus!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm Kinga, tudtam, hogy Neked is tetszeni fog!
    Ölellek!

    VálaszTörlés
  13. Drága Rita!

    Te aztán mindig tudsz valami meglepetéssel előrukkolni!
    Nagyon ügyesek vagytok!
    Karácsony előtt a férjem kérdezgette, mit is szeretnék a Jézuskától!
    Több ötlet is felmerült: amerikai jelly-roll, cérnatartó-fal, avagy tűzőasztal...
    Miután éppen a Titkos Medalionnal küzdöttem az étkezőasztalon, és a férjem megunta, hogy élével ülünk az asztal mellett, felhívta az asztalost, és megkaptam a tűzőasztalt!
    Végtelenül örültem neki, de mivel a cérnatartó is nagy hasznomra lenne, és ezt a párom is tudja, megígérte, hogy közelgő születésnapomra meg is kapom. No de nálunk nem asztalos, hanem "vasas-emberek" vannak, így valószínűleg a hegesztett változatát kapom, majd meglátjuk. Mindenesetre most már meg tudom mutatni, hogy pontosan milyen is legyen!
    Azt kívánom, hogy nagyon jó hasznát vedd, és soha ki ne fogyjon róla a cérna!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, én fás vagyok, további alternatívát én is a fémben látnék.
      A nagy tűzőasztalodat meg én irigylem, amióta megvan az új gép, csak küzdök a se nem kicsi, se nem nagy asztalával. Szerintem hamarosan fölfújom magam és összehozunk egy, a varrógép formájára igazított asztalt, remélem azt már nem kell tovább adnom gépcsere miatt!

      Törlés
  14. Csúcs vagy!
    De ezt már említettem ma...
    ny-fül

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...