2011. július 14., csütörtök

Halászlé ünnepe a halászlé fővárosában

Most már szinte a jövő évi eseményre készülünk, kis városom legnépszerűbb programjáról írok rövid beszámolót....kissé megkésve.
Idén 16. alkalommal rendezték meg a népünnepélyt a halászlé fővárosában, idézet a szervezők tollából:

1996. július második szombatján rendhagyó módon ünnepeltük Baja 300. születésnapját: barátainkkal, rokonainkkal a Szentháromság téren főztük meg, majd fogyasztottuk el szokásos, hétvégi halászlevünket. Akkor, a tervezett háromszáz helyett közel ötszáz bográcsban rotyogott a finom bajai halászlé, mára ez a szám megközelíti a kétezret, bekerülve a Guinnes-rekordok könyvébe.
A születésnapi rendezvényből hagyomány lett. Minden évben több tízezren látogatnak el hozzánk Magyarország és Európa számos településéről, hogy barátaikkal, ismerőseikkel közösen fogyasszák el a hamisítatlan bajai halászlét. 
A főzés központja a főként klasszicista stílusú Szentháromság tér, mely Európában a velencei Szent Mark térrel egyetemben egyedülálló módon, három oldaláról zárt, egy oldaláról a Sugovicával, a Duna város alá kanyarodó oldalágával határolt. 
A Művészetek Gödre remek alkotóinak társaságával készültünk az esemény képzőművészi élményeinek emelésére, mediterrán hangulatú udvarban fogadtuk az érdeklődőket.
Igen, igen, Keresztes Ildikó az asztalom előtt....
 A nagy meleg kis kézművességre ihletett, Edittel, Editke-féle epreket varrtunk, vagy inkább varrattam?
Mindenesetre Sándor drótékszerészképzőművész egy drótból készítette el a monogramomat.......eperbe foglalva.
Sikerült szert tennem egy újabb, eredeti Szilágyi-féle mesesorozatos bögrére, számomra már hagyomány ekkor az egyedi grafikás bögréből vásárolni.... most a bagoly a kedvenc....
A halászlé idén is megfőtt, finom volt, jövőre Veletek ugyanitt!


1 megjegyzés:

  1. Megzavarta szerkesztésem az idézett szöveg betűtípusa és mérete, sehogy sem sikerül visszaállítanom a sajátot.............

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...