2011. február 14., hétfő

Egy faros új élete / Jeans Apron

Ígértem egy - az újrahasznosítás jegyében készülő - hasznosságot, koptatható kötényre leltem. A téma régi és a padlón hever, mint az a farmernadrág, amelynek száraiból 1-1 kötényt tudtam készíteni.
Kb. 60-65cm hosszon választottam le a szárat a nadrágról, melynek külső vonala lett a kötény széle. Sacc/kb kanyarintottam ki a kar alatti részt, így alakítottam ki a kötény formáját.
A folytatva a munkát két alternatíva lehetséges: a megkötőt és nyakpántot bevarrva egy bélést is kiszabunk a kötény formájára és színt színre fordítva összevarrjuk a két réteget, vagy - és én ezt választottam -, 36mm-s ferdén szabott csíkokból ferdepántot készítettem és elszegtem a kötényt.
 
A szalagot duplán fogva készítettem nyakpántot és megkötőt, ezeket a szegés varratában rögzítettem. A szegéshez cca. 2m pánt volt szükséges, plussz a pánt és megkötő hossza attól függően, hogy duplán, vagy szimplán készül. A nyakpánthoz 50cm-t, a megkötőhöz 2×60cm-t használtam fel.
A kötény dísze két gomb, a nyakpánt varratának eltakarására is nagyszerű ötlet. Széles a paletta díszítő kellékekből, még az áthelyezett  zsebet is dekorálhattam volna, ám nekem ez pont most, pont így tetszett!
Rita az új kötényében:
P.S.: Az a megtiszteltetés ért, hogy felkértek a helyi I LOVE BAJA online magazin kreatív rovatának szerkesztésére. A debütáló cikk, ez a bejegyzés alapján készült farmeres újrahasznosítás volt!

10 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó!!! Van egy rakat régi farmerom......igaz, ehhez azért inkább puhábbat - kopottabbat kell használni, hogy ne legyen nagyom merev a kötény. De szerintem abból is van bőven eltéve: "hátha jó lesz még valamire"
    Ági

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó! Éppen hétvégén láttam a nagynénémen farmeranyagból kötényt :)

    VálaszTörlés
  3. ez zseniálisan jó! és milyen csini vagy benne :)

    VálaszTörlés
  4. WOW! Nagyon jó lett!
    Nekem van egy ferdepánt készítőm, de olyan béna vagyok, hogy soha nem sikerül rendesen megcsinálni. Van ennek vm titka???

    VálaszTörlés
  5. Csini lett! Arról nem is beszélve, hogy a farmeranyag mennyire strapabíró! Nálam ez a hónap ötlete :o)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jó ötlet, szuper lett!!

    VálaszTörlés
  7. Nekem is nagyon tetszik, az ötlet és a végeredmény is.

    VálaszTörlés
  8. Szuper az ötlet, és a kész darab remekül néz ki!

    VálaszTörlés
  9. Pár nap kapcsolat nélkül és elszaladnak az események mellettem, de ma a szolgáltató elhárította a problémát!
    Szóval, köszönöm és remélem már Ti is a tettek mezejére léptetek, remek darabokat készítve!
    Örülök, hogy ilyen sokan értékelitek az ötletet és az olcsóságát, bár a farmer nem mindenki stílusa, mégis egyre több helyen látom 'újrahasznosítva'.

    Köszi Dióhéj, karban tart a fiam.....no persze a kötény ápol, s eltakar....

    Kedves Álomjáró! Én imádom a pántkészítést! Sokkal harmonikusabb olykor saját anyagát használni a takarónak, táskának, stb. és egyszerű. Én mindig többet készítek, mint amennyire aktuálisan szükségem van, kellemes meglepetés ér, ha már van készen ferdepántom, amikor épp SOS kell.
    Pontosabbnak tartom a készítőt, míg sokan egyik oldaláról bevasalják a szalagot és így varrják fel a munkára. Szeretem, hogy az így készített pánt felvarrás után áthajtva már kifekszik és precíz munkát tesz lehetővé. Titka ha van, talán az, hogy a pántkészítő méretének megfelelően duplaszéles csíkot szabjunk, én bevasalás közben összetartom az ujjaimmal a kijövő pántot, így nem terpeszkedik ki és pontos szélességet ad.
    Az műszáltartalomtól függ a textilek vasalhatósága, hol gőzölöm, hol anélkül vasalom a pántot. Ja, gondosan feltekerve tárolom.

    Ági, Edina, Györgyi, Martilein, Kriszti és Marcsi, köszönöm szavaitokat! Jó munkát Mindannyiótoknak!

    VálaszTörlés
  10. Rita nagyon köszönöm! Én is magam készítem a ferdepántokat, de bénaságom miatt nem vasaltam be. Eddig! Igen, az volt a gond, hogy mindig szétterpeszkedett. Azt gondoltam, hogy beteszem a készítőbe és már húzom is ki :-)) Ezentúl, akkor én is összefogom és úgy vasalom! Nagyon köszönöm a tanácsot! Hasznos volt! Köszönöm!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...