2010. október 18., hétfő

Isten áldja a tisztes ipart!

Így hangzott a régi mondás az orfűi Faluházban, a mohácsi Ágas-Bogas Hagyományőrző Kézművesek Egyesületének kiállításán.

'A népművészet értelmezői ha romantikus szépelgésnek minősítik is a "népi alkotóerő", az "ősi termelő ösztön" valamikori emlegetését, azzal mindenképpen számot szoktak vetni, hogy a "népművészet" fogalommal jelölt tárgyak mindegyikét valaki - vagy a maga gyönyörűségére alkotó parasztember - alkotta. Mégis közösségi normák messzemenő tiszteletben tartásával kellett kialakítani a formát, alkalmazni a díszítést. Vagyis minden egyedi tárgyba szükségszerűen belesűrűsödik a közösségi hagyomány. Az egyén és a közösség ilyen értelmű viszonyát elemzi az értelmező, - a választott műfaj szabályai szerint -.'
Kresz Mária, Szilágyi Miklós esszéje alapján

A tímár és bocskoros, selyemfestő, fegyverkovács, maszkfaragó, viseletbaba készítő, vályogvető, fazekas, mézeskalács készítő, gyertyaöntő, és kemenceépítő mellett büszkén vállaltam, hogy az én munkáim közül is akadt pár, melyek mondanivalójukkal kiegészítették a mohácsi kézművesek remekeit. További fotók megtekinthetők itt.
A kiállítás november 13-ig fogadja az érdeklődőket Orfűn, a Faluházban.

6 megjegyzés:

  1. Gratulálok a kiállításhoz!

    VálaszTörlés
  2. Megnéztem a képeket, szépek a varrományaid, egy részük már ismerős volt :)
    Voltunk nyáron Orfűn, nagyon kellemes hely!

    VálaszTörlés
  3. Örömöt, meghatottságot és tiszteletteljes hódolatot érzek, valahányszor találkozhatom a valódi, népből eredő hagyományos nápművészeti remekművekkel. Napjainkban a különféle vásárok, rendezvények alkalamával felállított sátrakban folyik a valódi népi iparművészet értékeinek devalválása. A valódi népi ötletből született alkotások megismerése segíti hozzá a vásárlátogatókat a giccsek és igazi népi alkotások közötti különbség felismeréséhez. A manapság városban lakók, sajnos, csak a tömegáruként elterjedt talmi utánzatokkal találkozhatnak. Népi meseterségeket művelő mai utódoknak felelőssége, hogy az eltorzított közizlés helyett a valódi értékek felismerése legyen valósággá. Sok múlik az oktatási intézményeken, a művelődési házak rendezvényeinek hatásán is. Csakis szívós ismeretterjesztő tevékenységgel tud, majd, sok év után helyreállani a hamisítatlan népi alkotások kellő megbecsülése.
    Szemethy Róbert,Budapest, volt Győri rádióműszerész kisiparos, aki már sok esztendő óta óvja a20-as 30-as évek rádió KISIPARÁNAK még fellelhető alkotásait.

    VálaszTörlés
  4. Helyesbítés! feleségemmel Szemethyné Ilonával közösen használjuk az rszemethy@gmail.com
    hívónevet, az ő képe van megjelenítve . Magam, Szemethy Róbert néven írtam a megjegyzést.Tehát nem : Ilona google, Robert néven válaszoljatok!

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...